Pigmentvlekken/Hyperpigmentatie kan optreden als gevolg van blootstelling aan de zon, bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld na een zwangerschap. Hyperpigmentatie is niet noodzakelijkerwijs een aandoening, maar een term die de huid beschrijft die er donkerder uitziet. Het kan zich uiten als kleine (ronde) vlekken of over een groter gebied verspreiden. Het is vaak goed te behandelen door een huidtherapeut doormiddel van peelings of licht- en laserbehandelingen.

Soorten hyperpigmentatie
Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie; de meest voorkomende zijn melasma, zonnevlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

  • Zonnevlekken: ook wel levervlekken of zonnelentigines genoemd, zonnevlekken komen vaak voor. Ze houden verband met overmatige blootstelling aan de zon in de loop van de tijd. Over het algemeen verschijnen ze als vlekken op plekken die aan de zon worden blootgesteld, zoals de handen decolleté en het gezicht.
  • Melasma of zwangerschapsmasker: er wordt aangenomen dat melasma wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en zich tijdens de zwangerschap kan ontwikkelen. Gebieden met hyperpigmentatie kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op het gezicht zoals het voorhoofd of bovenlip of wangen.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: dit is het gevolg van een beschadiging of ontsteking van de huid. Een veel voorkomende oorzaak van dit type is acne.

Wat veroorzaakt hyperpigmentatie?
Een veel voorkomende oorzaak van hyperpigmentatie is een overmatige productie van melanine. Melanine is een pigment dat de huid zijn kleur geeft. Het wordt geproduceerd door huidcellen die melanocyten worden genoemd. Verschillende omstandigheden of factoren kunnen de productie van melanine in uw lichaam veranderen.

  • Overmatige blootstelling aan de zon kan een toename van melanine veroorzaken.
  • Bepaalde medicijnen kunnen hyperpigmentatie veroorzaken. Ook kunnen sommige chemotherapiemedicijnen als bijwerking hyperpigmentatie veroorzaken.
  • Zwangerschap verandert de hormoonspiegels en kan bij sommige vrouwen de melanineproductie beïnvloeden.
  • Een zeldzame endocriene ziekte, de ziekte van Addison genaamd, kan hyperpigmentatie veroorzaken die het duidelijkst is op gebieden die worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de nek en de handen, en op plaatsen die worden blootgesteld aan wrijving, zoals ellebogen en knieën.

Wat kunt u zelf doen?
Voornamelijk gebruik van zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème is de belangrijkste factor bij het verbeteren van de meeste oorzaken van hyperpigmentatie. Zoals:

  • Een gecombineerd fysisch en chemische zonnebrandcrème, bij voorkeur met zinkoxide als belangrijkste actieve ingrediënt
  • Minimaal een SPF 30 tot 50
  • Brede spectrumdekking UVA en UVB
  • Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème
  • Breng het elke 2 uur opnieuw aan als u in de zon bent; vaker als u zweet of zwemt

Ook zijn er pigmentonderdrukkende ingrediënten in cremes die de melanine productie stabiliseren. Deze ingrediënten zitten in de meeste zonbeschermingsproducten bij ons in de praktijk.

Hoe wordt hyperpigmentatie voorkomen?
Het is niet altijd mogelijk om hyperpigmentatie te voorkomen. U kunt uzelf echter beschermen door:

  • Gebruik zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30
  • Het dragen van hoeden of kleding die zonlicht blokkeert
  • Het vermijden van de zon gedurende de tijd van de dag waarop deze het sterkst is, meestal tussen 10.00 en 16.00 uur

Wat zijn de vooruitzichten voor hyperpigmentatie?
Hyperpigmentatie is over het algemeen niet schadelijk en is meestal geen teken van een ernstige medische aandoening. Het is vaak goed te behandelen door een huidtherapeut doormiddel van peelings of licht- en laserbehandelingen.

Vitiligo

Naast pigmentaties kunnen ook depigmentaties ontstaan zoals vitiligo. Hierbij worden pigmentcellen vernietigd. De witte vlekken die hierdoor ontstaan zijn scherp begrensd en worden omgeven door een donkere rand. Vitiligo op handen en in het gezicht wordt vaak als cosmetisch storend ervaren en kan zeer invaliderend werken.

Deze witte vlekken bevatten geen pigment, verbranden snel en moeten daarom met een hoge SPF factor tegen zonbestraling beschermd worden. De depigmentaties kunnen door de huidtherapeut met behulp van camouflagetherapie behandeld worden.

Klik hier voor een overzicht van de behandel mogelijkheden met de IPL/laser in onze praktijk.

Kijk hier voor de tarieven