Algemeen

Om huidtherapeut te worden dien je een 4-jarige HBO opleiding te hebben afgerond gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool. De titel huidtherapeut is een beschermde titel, vastgelegd in wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34). Ook moet een huidtherapeut ieder jaar accreditatie punten verzamelen waarmee hij/zij aantoont op de hoogte te zijn van de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen.

Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid. Een schoonheidsspecialiste voert met name verzorgende en ontspannende behandelingen uit.

Het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialiste zit met name is het feit dat de huidtherapeut een paramedicus is en daarmee en zieke en/of beschadigde huid behandelt en een schoonheidsspecialiste verzorgt en verfraait de gezonde huid.

De huidtherapeut heeft als doel het opheffen, voorkomen en/of verminderen van stoornissen, handicaps en/of beperkingen ten gevolge van huidaandoeningen.

U kunt ons telefonisch op werkdagen bereiken tussen 08:00 en 18:00 uur voor informatie of het maken van een afspraak. Natuurlijk kunt u ons ook altijd een email sturen. We proberen deze binnen 24 uur, indien nodig, te beantwoorden.

Ja, het is mogelijk om u op een externe locatie te behandelen dan onze praktijk locaties, bijvoorbeeld bij u thuis, in een verzorgingstehuis of bij een tijdelijke opname in een verpleegtehuis en/of revalidate instelling. Dit zal altijd in overleg met de desbetreffende behandelaar plaats vinden.

Op dit moment zijn we met twee huidtherapeuten aan het werk in de praktijk.

Stage mogelijkheden

Indien je op zoek bent naar een leuke en leerzame stage kan je altijd contact met ons opnemen. Het eerste contact bij voorkeur per mail, zodat de vragen die je hebt goed beantwoord kunnen worden en zodat dit niet ten koste gaat van de behandeling van de patient (wanneer je belt tijdens werkdagen). In onze praktijk kun je alleen terecht wanneer je in het vierde jaar van de opleiding zit en op zoek bent naar een afstudeerstage.

Je kunt onze contact gegevens vinden op de contact pagina

Om stage te lopen  bij ons in de praktijk dien je de opleiding voor huidtherapie te volgen. Deze opleiding wordt gegeven aan de Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool. De inhouden van de studiejaren verschillen per hogeschool.

  • Hogeschool Utrecht:

In het eerste jaar loop je drie oriënterende stages. Je kijkt mee met een gediplomeerde huidtherapeut, in een ziekenhuis of een eigen praktijk. In het tweede jaar behandel je patiënten in de kliniek van de opleiding  van buiten de opleiding. Gemiddeld ongeveer 2-4 uur in de week. In het derde jaar loop je tien weken stage bij een huidtherapeut. In het vierde jaar loop je twee stages van tien weken en voer je een afstudeerproject uit (meer informatie op de site van Hogeschool Utrecht).

  • Haagse Hogeschool:

De stage in jaar 1 is een korte introductie stage.
De stage in het tweede en derde jaar duren langer. Je draait 5 tot 10 weken mee in een kliniek, ziekenhuis of zelfstandige praktijk. Eén van de stages (of een deel ervan) loop je in het buitenland. In Duitsland is oedeemtherapie bijvoorbeeld verder ontwikkeld dan in Nederland. Daar kun je dus enorm veel leren.
De bachelor Huidtherapie sluit je af met een afstudeeropdracht van ruim 15 weken. In deze praktijkgerichte onderzoeksopdracht breng je alle theoretische kennis, vaardigheden en praktijkervaring uit de studie samen. Je bepaalt zelf hoe je dit doet en waar (meer informatie op de site van de Haagse Hogeschool).

Tijdens jouw stage wordt er van je verwacht dat je leergierig bent en jezelf graag verder wil ontwikkelen tot een volleerd huidtherapeut. Je kunt zelfstandig alle huidtherapeutische vaardigheden uitvoeren en beschikt over de theoretische kennis, vaardigheden en praktijkervaring uit eerdere stages.

Uiteraard zal je tijdens de stage goed begeleidt worden zowel op theoretisch vlak als in de praktijk; samen zijn we verantwoordelijk voor de optimale zorg voor de patiënt.

Het is een wisselwerking: door een actieve houding zul je meer kennis en vaardigheden opdoen en zullen we een leuke stagetijd hebben met elkaar!

Vergoedingen & betalingen

Oedeemtherapie wordt door alle verzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed. Voor de overige behandelingen hangt het er vanaf hoe u verzekerd bent, met welk pakket, en bij welke verzekeraar u verzekerd bent.

Tevens hangt het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt ook af van uw pakket. Klik hier voor een overzicht van vergoedingen voor huidtherapie.

Om zeker te weten of u in aanmerkingen komt voor een vergoeding en hoeveel behandelingen vergoed worden, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Uiteraard denken wij graag met u mee.

Oedeemtherapie wordt door alle verzekeraars uit de basisverzekering vergoed. Deze behandeling wordt door ons rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar.

Afhankelijk van uw verzekering en de vergoedingen die onder uw pakket vallen, moet u de behandeling zelf betalen of krijgt u deze vergoed. Ook het aantal te vergoeden behandelingen hangt af van hoe u verzekerd bent. Om te weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Uiteraard helpen wij u ook graag!

Elke verzekeraar heeft zijn eigen samengestelde pakketten en daardoor verschillen de vergoedingen per verzekeraar en per pakket. De enige behandeling die door alle verzekeraars vanuit de basisverzekering wordt vergoed is oedeem therapie.

Afhankelijk van uw klachten kunnen wij u mogelijk adviseren welke verzekeraar voor u het beste is. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Alle patiënten betalen de behandeling na afloop van elke behandeling rechtstreeks per pin in de praktijk. Behandelingen die in aanmerking komen voor een vergoeding kunt u, met de factuur die u na betaling thuis gestuurd krijgt of na de behandeling mee krijgt, zelf bij uw zorgverzekeraar declareren.

Oedeemtherapie wordt door ons rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar.

Afhankelijk van uw verzekering en de vergoedingen die onder uw pakket vallen, moet u de behandeling zelf betalen of krijgt u deze vergoed. Om te weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Uiteraard helpen wij u ook graag!

Vergoedingen voor een behandeling is per zorgverzekeraar verschillend. Bepaalde informatie is terug te vinden onder vergoedingen op deze site.

Doordat een verzekering persoonsgebonden is, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te informeren of uw behandeling vergoed wordt. Uiteraard helpen wij u ook graag om samen met u te kijken wat de mogelijkheden zijn en welke behandelingen vergoed worden.

U kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen omtrent de vergoeding.

Alle patiënten betalen de behandeling na afloop rechtstreeks per pin in de praktijk, met uitzondering van de oedeem behandeling. De behandeling waarvoor een vergoeding mogelijk is, kunt u met de factuur rechtsreeks declareren bij uw zorgverzekeraar. Deze factuur kunt u mee krijgen na de behandeling of krijgt u thuis gestuurd.

Oedeemtherapie wordt rechtstreeks door de praktijk gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Behandelingen

Behandelingen die vallen onder Integrale Oedeemtherapie zijn:

Behandelingen die vallen onder Huidtherapie zijn: