Wat is acne precies?

Acne is een veel voorkomend huidprobleem, bij de één een enkel puistje en bij de ander een ziektebeeld met ernstige ontstekingen. Meestal ontstaat het in de puberteit, wanneer hormonen verantwoordelijk zijn voor veranderingen in de huid, maar ook op volwassen leeftijd kan het zich voordoen.

Een ontsteking van de talgklieren

Acne berust op een ontsteking van de talgklieren. In de puberteit worden de talgklieren groter en gaan meer talg produceren. Overproductie van talg en een verhoorning van de afvoergang zorgen ervoor dat er een ophoping van talg ontstaat, mee-eters of comedonen genaamd. In een later stadium kunnen dan ontstekingen ontstaan, papels en pustels geheten.

Hoe ontstaat acne

Er zijn vele vormen van acne. Dit kan ontstaan door uitwendige factoren, zoals cosmetica of geneesmiddelen (bijvoorbeeld corticosteroïden). Er is (nog) niet bewezen dat het eten van bepaald voedsel (chocolade, varkensvlees), een slechte hygiëne, infecties, vitamine preparaten en/of een overmatige transpiratie acne doen verslechteren. Stress is eerder een gevolg dan een oorzaak van het hebben van acne. Zonlicht heeft een tijdelijk gunstige werking op acne, maar overdaad schaadt.

Ernstige ontstekingen kunnen leiden tot ontsierende littekens. Experimenteer niet zelf, maar neem voor meer informatie contact met ons op.

Effectief behandelen

Zie hier een overzicht van de behandelmogelijkheden bij ons.

Een effectieve behandeling van acne is vaak gericht op een combinatie behandeling die gericht op:

  • het tegengaan van versterkte verhoorning
  • ontstekingsremmend
  • vermindering van talgvorming
  • bacterie remmend