Ongewenste haargroei bij mannen en (trans)vrouwen

Ongewenste haargroei bij vrouwen, maar ook bij mannen, is vaak een onderschat probleem. Sinds mensenheugenis verwijderen vrouwen en mannen hun gezichtsbeharing, haren onder de oksels en op armen en benen. Het psychisch aspect van overbeharing heeft grote invloed op de kwaliteit van leven. Ingegroeide haren kunnen voor ontstekingen zorgen bijvoorbeeld bij mannen in de baardstreek (pseudo folliculitis barbae) en bij vrouwen in de liezen. Door deze haren te verwijderen, kunnen de problemen worden opgelost.

Methoden om ongewenste haargroei te verwijderen

Ongewenste haargroei kan verwijderd worden door middel van scheren, bleken, crème, harsen en epileren met een pincet. Deze methoden geven geen blijvend resultaat. Deze methodes zijn tijdelijk en helpen u niet van het probleem af. Elektrisch ontharen is een duurzame methode om haren te verwijderen.

Wat is elektrisch ontharen

Onder elektrisch ontharen verstaat men het verwijderen van haar met behulp van een elektrisch stroompje. Deze wordt via een naaldje naar de haarfollikel geleid. De haar laat los en wordt met een pincet verwijderd. De haren worden dus één voor één behandeld. Alleen de haren die zich in de groeifase bevinden kunnen duurzaam verwijderd worden. Er zijn meerdere behandelingen nodig om effectief te kunnen behandelen.

Deze methode is tijdrovend en soms pijnlijk. Ter ontlasting van de pijn kan een verdovende crème gebruikt worden. Tijdens de behandelperiode is het van belang de haren niet meer te harsen of met een pincet te verwijderen. Wel is knippen, scheren of het gebruik van crème toegestaan. Zonbestraling, zonnebank en zelfbruinende middelen moeten vermeden worden. Na de behandeling is het advies om enkele weken een sunblock te gebruiken. Een voordeel van deze methode is dat alle haarkleuren behandeld kunnen worden. Dit in tegenstelling tot de behandeling met de laser/IPL, waarbij blonde, grijze en rode haren niet voor behandeling in aanmerking komen

De laser/IPL: een alternatief voor elektrisch ontharen

Met de huidige ontwikkeling van laser/IPL is deze methode van elektrisch ontharen voor donkere haren niet meer de eerste keuze.