Microneedling

Microneedling is een methode die veel wordt ingezet om verschillende huidaandoeningen te behandelen. De techniek omvat het gebruik van meerdere kleine, steriele naalden om de huid te doorboren en gecontroleerde trauma te veroorzaken. Dit trauma zet de diepere huidlaag, aan tot heropbouw.

Microneedling kan helpen bij het aanpakken van veel huidgerelateerde klachten, waaronder:

– rimpels, lijntjes, craquelé
– (acne) littekens
– acne
– striae
– rosacea
– grove poriën
– onregelmarige huidstructuur

Microneedling verhoogt de productie van collageen en andere genezende factoren door eerst trauma aan de huid te veroorzaken. Collageen is een essentieel eiwit dat helpt de huid er jeugdig uit te laten zien, met een stevige, gladde en rekbare textuur. Veroudering veroorzaakt de afname van collageen in de huid, wat bijdraagt aan rimpels en andere tekenen van veroudering. De huid kan ook collageen verliezen als gevolg van verwondingen, zoals acnelittekens, striae of andere littekens.

 

Een systematische review uit 2018 wees uit dat de behandeling van microneedling een veilige en effectieve manier is om de huid te verjongen en littekens en rimpels te behandelen. Daarnaast blijkt uit een persbericht van de American Academy of Dermatology ook dat mensen een vermindering van “grote poriën, fijne lijntjes en rimpels, littekens en striae” kunnen verwachten.

Wat zijn de risico’s?
De (para)medische gemeenschap beschouwt microneedling over het algemeen als veilig en effectief, maar er zijn nog steeds enkele risico’s.Het voornaamste risico is huidirritatie na de procedure. Andere bijwerkingen kunnen zijn:

– zwelling
– ongemak tijdens procedure
– roodheid
– blauwe plekken
– droogte
– schilfering van de huid