Behandeling van uw litteken

Littekens kunnen verhard, verdikt, verkleefd of verkleurd zijn. Met behulp van speciale technieken, bv endermologie of massage, kan de doorbloeding verbeterd worden en de huid soepeler gemaakt worden. Daarnaast zijn er ook nog andere behandelmogelijkheden.

Doel van de behandeling

Het doel van de littekenbehandeling is in de meeste gevallen het soepeler maken van het litteken om bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen. Daarnaast heeft het als doel om het uiterlijk van littekens te verbeteren.

Inzetten van littekenmassage

  • littekenmassage bij atrofisch litteken:

Het weefsel is dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend. Het doel van de behandeling is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de omliggende huid kleiner wordt.

  • littekenmassage bij hypertrofisch litteken:

Het weefsel voelt hard en dik aan, kan pijnlijk zijn en verheven boven de omliggende huid en is vaak verkleurd. Om een goed resultaat te bereiken is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. Wanneer er in een later stadium gestart wordt, is er nog wel verbetering mogelijk, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. De massage heeft als doel de versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Andere behandelingen van littekens

Behalve littekenmassage kunnen ook een chemische peeling, microdermabrasie of camouflage van het litteken ingezet worden.

Daarnaast is het in sommige gevallen aanbevolen om siliconenpleisters te gebruiken. Voor bestaande littekens geldt dat het gebruik van siliconenpleisters over het algemeen het beste resultaat geeft wanneer een litteken niet ouder is dan twee jaar. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en dus minder zichtbaar. Ook geeft het een vermindering van roodheid, jeuk en pijn van het litteken.