Rosacea is een chronische huidaandoening die in het gezicht voorkomt.
De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). 
Het veroorzaakt ook snel blozen en puistjes – vandaar de naam van de ziekte. Rosacea komt vaker voor bij lichte huidtinten; het kan echter iedereen treffen. Er is geen remedie voor rosacea; er zijn echter veel behandelingen en medicijnen die de impact ervan kunnen helpen verminderen. Bovendien kunnen goede huidverzorgingsregimes en veranderingen in levensstijl de symptomen van de ziekte verminderen.


Papulopustel Rosacea


Hoe ontstaat rosacea? 

Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is onbekend. De klachten van rosacea kunnen verergeren door uitwendige factoren, zoals: warmte, koude, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten, kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.


Wat zijn de verschijnselen? 

De verschijnselen van rosacea zijn vooral te zien op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Blozen kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld emoties, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, hete of sterk gekruide spijzen en de menopauze. Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door ophoping van vocht. Dit heet oedeem; de zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze voelen harder en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma, dat ontstaat door vergroting van talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt in het dagelijkse taalgebruik aangeduid als ‘ drankneus’ of ‘ bloemkoolneus’. Ten onrechte, want het ontstaan van rhinophyma heeft niets te maken met alcoholgebruik. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.

 

Behandeling door huidtherapeut

Medische peelings 
Patiënten met milde rosacea, voornamelijk met roodheid en bultjes op de wangen, kunnen veel baat hebben bij medische peelings met lage concentraties salicylzuur of melkzuur. De peeling maakt het de huid gemakkelijker om dode huidcellen te verwijderen. Bovendien stimuleert exfoliatie de aanmaak van collageen en elastine voor een stevigere huid. Dit helpt ook de vochtbalans van de huid op peil te houden. Op deze manier wordt de kwaliteit van de huid geoptimaliseerd. 

IPL/Laser
In de literatuur zijn ook studies gerapporteerd over het gebruik van laser (PDL, Nd:Yag en IPL) om de symptomen als zichtbare vaatjes/roodheid en ontstekingen/overgroei van demodexmijten bij rosacea te verminderen. Tijdens deze behandeling worden lichtpulsen met een specifieke golflengte uitgezonden, de energie wordt in de bloedvaatjes (rode kleur) geabsorbeerd. De vaatjes worden dusdanig verhit dat de vaatwanden dichtschroeien en worden afgebroken. Dit effect duurt ongeveer vier tot zes weken. 
Klik hier voor meer informatie over de IPL/Laser behandeling