Wat zijn fibromen?

Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes en komen veel voor. Bij het ouder worden, kunt u te maken krijgen met een fibroompje ergens op het lichaam. Fibromen komen vaak met meerdere tegelijk. De plaatsen waar fibromen het meeste voorkomen zijn de schaamstreek, oksels, rond de ogen en in de hals. Fibromen gaan helaas niet vanzelf weg, ze blijven langzaam groeien. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te verwijderen. Steelwratjes, gesteeld fibroom of fibroma pendulans zijn andere benamingen, maar vallen allemaal onder dezelfde noemer.

Waar kunt u fibromen aan herkennen?

Een fibroom lijkt een los stukje huid wat met een steeltje aan de huid vastzit. Ze hebben de kleur van de huid of zijn licht tot donkerbruin/zwart en kunnen 1-9 mm groot zijn, met uitzonderingen van 2-3 centimeter. Het is niet geheel duidelijk hoe een fibroom ontstaat.

De behandeling van fibromen

De behandeling van het verwijderen van een fibroom is eenvoudig. Doordat ze volstrekt goedaardig zijn, hoeven ze niet altijd verwijderd te worden. Als u er graag vanaf wilt of wanneer er klachten ontstaan, doordat ze bijvoorbeeld onder de bh rand zitten of in de weg zitten bij het scheren van de huid, is het altijd goed om even contact op te nemen. De fibromen worden verwijderd met behulp van coagulatie. U kunt beter niet zelf de fibromen verwijderen om littekens, wondjes en infectie te voorkomen.