Pigment kan als storend worden ervaren

Pigment is een kleurstof (melanine) dat wordt aangemaakt door pigmentcellen in de opperhuid. Bij bestraling door zonlicht wordt er door ons lichaam meer pigment aangemaakt om de huid te beschermen tegen UV-licht. Hierdoor ontstaat een bruine kleur op de huid. Door teveel zonlicht kunnen de pigmentcellen in de war raken waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan, zoals ouderdomsvlekken (lentigo). Ze zijn vaak rond van vorm en ontstaan vanaf middelbare leeftijd, meestal op het gezicht, handen en decolleté. Vormen van natuurlijke pigmenten zijn moedervlekken, sproeten, een zwangerschapsmasker of levervlekken.

Pigmentvlekjes na wonden

Ook na wondjes en acne kunnen pigmentvlekjes ontstaan. Verkleuringen door pigment kunnen behandeld worden met laser/IPL, peelings, microdermabrasie en door ze te camoufleren. In de praktijk maken we gebruik van de IPL. Deze heeft een breder spectrum dan de laser, waardoor pigment effectief afgebroken kan worden. Bij oppervlakkige pigmenten wordt een beter resultaat verkregen.

Vitiligo

Naast pigmentaties kunnen ook depigmentaties ontstaan zoals vitiligo. Hierbij worden pigmentcellen vernietigd. De witte vlekken die hierdoor ontstaan zijn scherp begrensd en worden omgeven door een donkere rand. Vitiligo op handen en in het gezicht wordt vaak als cosmetisch storend ervaren en kan zeer invaliderend werken.

Deze witte vlekken bevatten geen pigment, verbranden snel en moeten daarom met een hoge SPF factor tegen zonbestraling beschermd worden. De depigmentaties kunnen door de huidtherapeut met behulp van camouflagetherapie behandeld worden.

Klik hier voor een overzicht van de behandel mogelijkheden met de IPL/laser in onze praktijk.

Tarief

Ellipse – pigmenten

  • Pigmentvlekken, afhankelijk van de diagnose, vanaf € 65,00