Wat voor type wonden

In de praktijk worden we regelmatig geconfronteerd met wonden zoals het ulcus cruris (open been). Het ulcus cruris is een wond van het onderbeen bij de binnenenkel en ontstaat meestal door een afwijking aan het aderstelsel. Voordat de wond ontstaat zijn er al langere tijd andere problemen, zoals spataders en vochtophoping om de enkels (oedeem). De wond wil vaak niet genezen en is soms met een korst bedekt. In sommige gevallen kan de wond bedekt zijn met dode huid- en bindweefselcellen die een zwart vlies vormen over de wond.

Frequentie van open benen

Open benen komen veel voor bij ouderen die al een langere tijd klachten hebben vanwege een slechte doorbloeding van de benen zoals dit bij spataderen het geval is. Chronische veneuze insufficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van een open been.

Behandeling van de wonden

Bij de behandeling ligt het accent op het terugdringen van het oedeem door middel van zwachtelen i.c.m. wondverbandmiddelen en het aanmeten van een therapeutisch elastische kous.  Met behulp van zwachtels wordt de bloedafvoer vanuit het been naar het hart bevordert. Dit leidt tot vermindering van druk in de bloedvaten, vermindering van het oedeem en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid. De therapeutisch elastische kous bevordert de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart. Ook de wondverzorging is van groot belang.