Wat is oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van vocht. Het kan zeer verschillende oorzaken hebben waarbij het in alle gevallen raadzaam is uw arts daarover te raadplegen. Hoe eerder u behandeld wordt, des te beter resultaat kunt u verwachten. Er bestaan verschillende vormen van oedeem.

 

Lymfoedeem

Een veelvoorkomende vorm is lymfoedeem. Dit kan ontstaan ten gevolge van een chirurgische ingreep, bijvoorbeeld na een borstamputatie en/of bestraling. Ook kan elk ander letsel van de lymfvaten aanleiding geven tot lymfoedeem. De huid kan gespannen aanvoelen en afhankelijk van de locatie van het oedeem kan men een zwaar en moe gevoel in armen of benen hebben. Lymfoedeem is goed te behandelen in de huidtherapeutische praktijk. Om complicaties van lymfoedeem te voorkomen is het van belang zo snel mogelijk met oedeemtherapie te beginnen.

Veneus oedeem

Bij een veneus oedeem is er sprake van een vochtophoping ten gevolge van het slecht functioneren van de aderen. Ook deze vorm kan goed behandeld worden. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen ook gelijktijdig optreden.

Lipoedeem

Lipoedeem is, in tegenstelling tot lymfoedeem, een aandoening ten gevolge van een abnormale toename van vet in de vetcellen. Hierdoor is bovendien de afvoer van lymfvocht via de lymfevaten niet optimaal, waardoor een onderhuidse ophoping van vocht en vet ontstaat. Meestal ontwikkelt het zich symmetrisch. Bij lipoedeem van armen en benen zijn handen en voeten nooit aangedaan. De huid kan bij aanraking erg gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Lipoedeem en lymfoedeem kunnen naast elkaar bestaan. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Het is een chronische ziektebeeld waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen. Een groot misverstand is dat het wordt veroorzaakt door teveel eten. Vaak verergert het lipoedeem door hormoonwisselingen zoals bijvoorbeeld in de puberteit of na zwangerschap.