Acne behandeling

Tijdens uw eerste bezoek vindt een intake plaats, waarna een behandelplan wordt vastgesteld. Elke acne behandeling is maatwerk. Er wordt rekening gehouden met leeftijd, geslacht en de ernst van de klachten. In sommige gevallen is er medicatie nodig als ondersteuning van de huidtherapeutische behandeling. Hiervoor wordt contact gezocht met uw huisarts of specialist.

Welke vormen van acne behandelt de huidtherapeut

Voor de meeste vormen van acne bestaat een passende behandeling. De huidtherapeut speelt een grote rol in het verstrekken van adviezen ten aanzien van zelfzorg en het goed toepassen van de acne behandeling. Een positief resultaat van de acne behandeling leidt er in de meeste gevallen toe dat de patiënt zich zekerder voelt.

De acne behandeling kan bestaan uit:

  • verwijderen van onzuiverheden; talgcystes, verstopte poriën, pustels, (onderhuidse) ontstekingen
  • gebruik van medische peelings; salicylzuur, glycolzuur etc.
  • camouflage van oneffenheden, pigmentaties en roodheden
  • IPL / Lasertherapie
  • het geven van huid- en verzorgingsadviezen

Verloop van acne na behandeling

Acne heeft een chronisch karakter en is niet van de één op andere dag verdwenen. De behandelmogelijkheden zijn de laatste jaren enorm toegenomen, bijvoorbeeld behandeling met de laser/IPL. Acne omvat vaak een langdurig behandeltraject. Het belangrijkste is om de acne eerst onder controle te krijgen, en daarna zal de patient de acne zelf onder controle kunnen houden met de juiste ingrediënten in de producten voor thuis.  Ook de lichtere vormen hebben aandacht nodig. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel helpt de behandeling om de acne “rustig” te houden, waardoor het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Waar kunt u als patiënt zelf aan denken

  • reinig uw huid ’s avonds en voorkom het gebruik van heet water
  • vermijd sterk ontvettende huidverzorgingsproducten. Kies bij voorkeur voor producten op waterbasis met glycolzuur/salicylzuur (AHA’s/BHA’s)
  • gebruik een hydraterende creme, een acne huid is vaak uit balans
  • gebruik een anti-zonnebrand creme, de zon kan littekens, vlekjes en roodheden in de huid verergeren
  • knijp zelf geen puistjes uit; ondeskundigheid kan leiden tot meer ontstekingen en littekens

Daarnaast is het eten van een gevarieerd dieet ook erg belangrijk, vooral groenten en fruit (antioxidanten) zorgen voor de juiste bouwstenen van binnenuit. Koemelk producten zijn als enige in de wetenschap onderbouwd dat kan zorgen voor ontstekingen/verergering van acne.