Acne behandeling

Tijdens uw eerste bezoek vindt een intake plaats, waarna een behandelplan wordt vastgesteld. Elke acne behandeling is maatwerk. Er wordt rekening gehouden met leeftijd, geslacht en de ernst van de klachten. In sommige gevallen is er medicatie nodig als ondersteuning van de huidtherapeutische behandeling. Hiervoor wordt contact gezocht met uw huisarts of specialist.

Welke vormen van acne behandelt de huidtherapeut

Voor de meeste vormen van acne bestaat een passende behandeling. De huidtherapeut speelt een grote rol in het verstrekken van adviezen ten aanzien van zelfzorg en het goed toepassen van de acne behandeling. Een positief resultaat van de acne behandeling leidt er in de meeste gevallen toe dat de patiënt zich zekerder voelt.

De acne behandeling kan bestaan uit:

  • het verwijderen van mee-eters, talgcystes (onderhuidse verdikking) en pustels. De behandeling wordt voorafgegaan door warme compressen en een peeling (scrubben) met als nazorg een leemmasker en het gebruik van passende huidverzorging
  • dieptereiniging van de huid door middel van een peeling
  • gebruik van fruitzuren (Glycolzuur)
  • camouflage van oneffenheden, pigmentaties en roodheden
  • het geven van huid- en verzorgingsadviezen

Er kan gebruik gemaakt worden van een mechanische peeling zoals microdermabrasie of een chemische peeling op basis van fruitzuur, zoals bijv. glycolzuur.

Verloop van acne na behandeling

Acne heeft een chronisch karakter en is niet van de één op andere dag verdwenen. De behandelmogelijkheden zijn de laatste jaren enorm toegenomen, bijvoorbeeld behandeling met de laser/IPL. Acne omvat vaak een langdurig behandeltraject. Ook de lichtere vormen hebben aandacht nodig. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel helpt de behandeling om de acne “rustig” te houden, waardoor het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Waar kunt u als patiënt zelf aan denken

  • reinig uw huid goed en voorkom het gebruik van heet water
  • vermijd sterk ontvettende huidverzorgingsproducten. Kies bij voorkeur voor producten op waterbasis
  • knijp zelf geen puistjes uit; ondeskundigheid kan leiden tot meer ontstekingen en littekens

Een acne dieet bestaat niet, maar indien u zelf merkt dat door het eten van bepaald voedsel de acne toeneemt, kunt u dit beter vermijden.

Menu