Couperose of gesprongen vaatjes is een huidafwijking die gekenmerkt wordt door chronisch verwijde haarvaatjes. Het kan bestaan uit enkele of meerdere, oppervlakkige bloedvaatjes in de huid; de meestvoorkomende plaats is in het gezicht. Ze zijn eenvoudig weg te drukken.

De roodheid op de wangen, voorhoofd en de neus wordt veroorzaakt door het blijvend open staan van de bloedvaatjes, doordat de elasticiteit uit de vaatwandjes is verdwenen. Ze zijn zichtbaar als rode streepjes of spinnetjes (spider naevi). Temperatuurwisselingen, saunabezoek, sterk gekruid eten, alcohol en zonbestraling kunnen de aandoening verergeren. Het hebben van chronisch verwijde vaatjes kan door mensen als (cosmetisch) storend ervaren worden.

couperose

Hoe ontstaat het?
Hoe het ontstaat is niet precies bekend en kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kan het een gevolg zijn van rosacea, wat een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid is. In andere gevallen treedt het ook spontaan op, zonder dat er een directe aanleiding voor is of er ontstekingsverschijnselen zijn.

Behandeling van gesprongen vaatjes
Couperose, gesprongen vaatjes/adertjes en spiders (spinnetjes) kunnen behandeld worden door middel van coagulatie of licht- en lasertherapie. Couperose vraagt om onderhoud. Er kan niet worden voorkomen dat er in de toekomst nieuwe vaatjes bij komen. Zorg in elk geval voor een goede bescherming tegen zonbestraling.