De haarcyclus

Haargroei is een dynamisch en cyclisch proces. Elke haarfollikel heeft een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Daarna begint de cyclus opnieuw. De groeifase van de ene follikel verloopt onafhankelijk van de andere, waardoor niet elke haar zich in dezelfde fase bevindt. Alleen de haren in de groeifase zullen duurzaam verwijderd kunnen worden. Ook wordt de haargroei beïnvloed door erfelijke aanleg, geslacht, leeftijd, ras, medicijngebruik en hormoonspiegels. Als de beharing extreme vormen aanneemt wordt er gesproken van overbeharing.

 

Er zijn 2 types overbeharing

  • Hirsutisme: ongewenste haargroei bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen behaard zijn zoals de onderbuik, kin en borsten
  • Hypertrichose: overmatige haargroei op plaatsen waar haargroei wel normaal is, maar teveel,  zoals op armen en benen. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar wordt vaker bij vrouwen als storend ervaren

Transgenders krijgen bij hun transformatie onder andere te maken met overbeharing in het gezicht. Het psychisch aspect hiervan heeft grote invloed op de kwaliteit van hun leven. Ook dit is een vorm van ongewenste haargroei wat goed te behandelen is.

Hoe behandelen wij ongewenste haargroei?

Door middel van elektrisch ontharen en laser/IPL behandelen wij ongewenste haargroei. Het behandeltype wordt bepaald door de haarkleur.