Laser/IPL – ongewenste haargroei

Behandeling met laser/IPL

Behandeling met laser/IPL is gebaseerd op de selectieve absorptie van licht door het pigment. Dit pigment bevindt zich vooral in het onderste gedeelte van het haarzakje. De geconcentreerde lichtstraal wordt omgezet in warmte en vervolgens afgegeven aan de haarfollikel. De haarfollikel wordt definitief vernietigd als deze gedurende 1 milliseconde met een temperatuur van 70° wordt verhit. Hierbij worden de omliggende huidstructuren niet beschadigd. De haar wordt dus gebruikt als geleider om de warmte af te geven aan de haarfollikel.

Hierdoor wordt de voedingsbodem vernietigd. Omdat alleen in de groeifase de haar tot onder in de haarfollikel aanwezig is, zal de geabsorbeerde warmte in de haar bij de haarfollikel terecht komen. Alleen haren in de groeifase kunnen dus met succes behandeld worden. Gezien het cyclisch verloop van de haargroei zijn er dus meerdere behandelingen met laser/IPL nodig om alle haren te kunnen behandelen.

Een verdoving is niet nodig voor een behandeling met laser/IPL

Een verdoving is niet nodig. De meeste mensen die een behandeling met laser/IPL hebben ondergaan, vergelijken dit met het gevoel van een elastiekje dat zachtjes op de huid wordt geschoten. Zonodig kan een verdovende crème voorgeschreven worden. Ontharen met behulp van laser/IPL gaat snel. Per flits wordt een huidoppervlak van 5 cm² bereikt, waardoor er meerdere haarzakjes tegelijk worden behandeld.

Deze methode is zeer geschikt voor het ontharen van het lichaam, zoals gezicht, oksels, borst, rug, bikinilijn, armen, benen en het uitdunnen van de baardgroei, zowel bij mannen als bij vrouwen. In principe kan elk huidtype behandeld worden. De behandeling met laser/IPL is het meest effectief bij donkere haren en lichtere huidtypen.
De behandeling van blonde, rode en grijze haren zijn minder effectief.

Hoeveel behandelingen met laser/IPL heeft u nodig?

Haarzakjes bevinden zicht afwisselend in een groei- en rustfase. Alleen in de groeifase kunnen de haarzakjes behandeld worden. Het aantal behandelingen met laser/IPL is onder andere afhankelijk van haardikte, de locatie van het te behandelen gebied, de leeftijd van de persoon en de etnische afkomst. Voor een optimaal resultaat zijn in het gelaat 6 tot 8 behandelingen noodzakelijk en voor het lichaam 4 tot 6 behandelingen (*).

De periode tussen de behandelingen met laser/IPL

Voor een volgende laser/IPL behandeling is het belangrijk dat er zich weer voldoende haren in de  groeifase bevinden. Dit is dus afhankelijk van de duur van de haargroeicyclus. Deze verschilt per locatie van het lichaam. Gemiddeld wordt er een periode van 4 tot 6 weken aangehouden voor het gelaat en voor het lichaam 8 tot 10 weken. Klinische studies hebben laten zien dat het resultaat van de behandeling met laser/IPL beter wordt als er vaste tijdsintervallen tussen de behandelingen worden aangehouden.

Te verwachten resultaat

Het uiteindelijke resultaat hangt af van vele factoren, zoals huidtype, pigmentatie, haarkleur, haardikte en het te behandelen lichaamsgebied. Het opvolgen van de adviezen voor, tijdens en na de laser/IPL behandeling zijn tevens bepalend voor het eindresultaat. Het effect van de behandeling hangt af van de mate van absorptie van het licht door het pigment in de haren en de huidskleur. De Ellipse is uitgevoerd met een uniek software systeem, zodat, afhankelijk van haar- en huidtype, verschillende instellingen van behandeling met laser/IPL kunnen worden gerealiseerd. Bij twijfel kan altijd een proefbehandeling worden uitgevoerd.

Wat u nog meer moet weten over laser/IPL ontharing

De te behandelen huid mag tenminste 3 weken vooraf aan de behandeling en 3 weken na de behandeling met de laser/IPL niet meer gebruind zijn door de zon of zonnebank. Bij een gebruinde huid bestaat de kans op verbranding en/of pigmentverschuiving. Tot 3 weken vooraf aan de behandeling en tijdens de behandelperiode mogen de haren niet meer geëpileerd of geharst worden. Scheren, knippen en het gebruik van ontharingscrème is wel toegestaan. De haren dienen wel zichtbaar te zijn bij de eerste behandeling om de Ellipse goed in te kunnen stellen. Gedurende een periode van 3 weken na de behandeling wordt geadviseerd de behandelde huid te beschermen tegen de zon. U kunt hiervoor een crème met een hoge beschermingsfactor of een sunblock gebruiken.

Klik hier voor een overzicht van de behandel mogelijkheden met de laser/IPL in onze praktijk

Kosten van een intakegesprek

De kosten voor een eerste intake gesprek in de praktijk zijn altijd gratis. Daarnaast is het intake gesprek vrijblijvend. Er wordt dan gekeken naar een persoonlijk behandelplan.