Licht- en lasertherapie – ongewenste haargroei

Behandeling met licht- en lasertherapie is gebaseerd op de selectieve absorptie van licht door het pigment in het haarzakje. Dit pigment bevindt zich vooral in het onderste gedeelte van het haarzakje. De geconcentreerde lichtstraal wordt omgezet in warmte en vervolgens afgegeven aan de haarfollikel. De haarfollikel wordt definitief vernietigd als deze gedurende 1 milliseconde met een temperatuur van 70° wordt verhit. Hierbij worden de omliggende huidstructuren niet beschadigd. De haar wordt dus gebruikt als geleider om de warmte af te geven aan de haarfollikel.

Hierdoor wordt de voedingsbodem vernietigd. Omdat alleen in de groeifase de haar tot onder in de haarfollikel aanwezig is, zal de geabsorbeerde warmte in de haar bij de haarfollikel terecht komen. Alleen haren in de groeifase kunnen dus met succes behandeld worden. Gezien het cyclisch verloop van de haargroei zijn er dus meerdere behandelingen nodig om alle haren te kunnen behandelen.

Vergoeding zorgverzekeraar

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Mocht u een vergoeding hebben vanuit de aanvullende verzekering, dan kunt u de behandelingen declareren bij uw verzekeraar. Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen voor overbeharing in het gezicht

Een verdoving is niet nodig

Een verdoving is niet nodig. De meeste mensen die een behandeling hebben ondergaan, vergelijken dit met het gevoel van een elastiekje welke op de huid wordt geschoten. Ontharen met behulp van licht- en lasertherapie gaat snel. Per flits wordt een huidoppervlak van 5 cm² bereikt, waardoor er meerdere haarzakjes tegelijk worden behandeld.

Deze methode is zeer geschikt voor het ontharen van het lichaam, zoals gezicht, oksels, borst, rug, bikinilijn, armen, benen en het uitdunnen van de baardgroei, zowel bij mannen als bij vrouwen. In principe kan elk huidtype behandeld worden. De behandeling met licht- en lasertherapie is het meest effectief bij donkere haren en lichtere huidtypen.
De behandeling van blonde, rode en grijze haren zijn niet effectief middels deze methode.

Hoeveel behandelingen heeft u nodig?

Haarzakjes bevinden zicht afwisselend in een groei- en rustfase. Alleen in de groeifase kunnen de haarzakjes behandeld worden. Het aantal behandelingen is onder andere afhankelijk van haardikte, de locatie van het te behandelen gebied, haar & huidskleur. Voor een optimaal resultaat zijn in het gelaat 6 tot 8 behandelingen noodzakelijk en voor het lichaam 4 tot 6 behandelingen (*).

De periode tussen de behandelingen

Voor een volgende behandeling is het belangrijk dat er zich weer voldoende haren in de  groeifase bevinden. Dit is dus afhankelijk van de duur van de haargroeicyclus. Deze verschilt per locatie van het lichaam. Gemiddeld wordt er een periode 6 weken aangehouden voor het gelaat en voor het lichaam 8 tot 10 weken. Klinische studies hebben laten zien dat het resultaat van de behandeling met licht- en lasertherapie beter wordt als er vaste tijdsintervallen tussen de behandelingen worden aangehouden.

Te verwachten resultaat

Het uiteindelijke resultaat hangt af van vele factoren zoals; hormonale schommelingen, huidtype, pigmentatie, haarkleur, haardikte en het te behandelen lichaamsgebied. Het opvolgen van de adviezen voor, tijdens en na de laser/IPL behandeling zijn tevens bepalend voor het eindresultaat. Het effect van de behandeling hangt af van de mate van absorptie van het licht door het pigment in de haren. Wij werken met nieuwe medische apparatuur van Candela, waardoor we onze kwaliteit van de behandelingen kunnen waarborgen.

Wat u nog meer moet weten

De te behandelen huid mag tenminste 3 weken vooraf aan de behandeling en 3 weken na de behandeling niet meer gebruind zijn door de zon of zonnebank. Bij een gebruinde huid bestaat de kans op verbranding en/of pigmentverschuiving. Tot 3 weken vooraf aan de behandeling en tijdens de behandelperiode mogen de haren niet meer geëpileerd of geharst worden. Scheren, knippen en het gebruik van ontharingscrème is wel toegestaan. De haren dienen wel zichtbaar te zijn bij de eerste behandeling. Gedurende een periode van 3 weken na de behandeling wordt geadviseerd de behandelde huid te beschermen tegen de zon. U kunt hiervoor een crème met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30) of een sunblock gebruiken.

Klik hier voor een overzicht van de tarieven.

Kosten van een intakegesprek

De kosten voor een eerste intake gesprek in de praktijk zijn altijd gratis. Daarnaast is het intake gesprek vrijblijvend. Er wordt dan gekeken naar een persoonlijk behandelplan.