Oedeemtherapie behandeling

Voor een goed eindresultaat van de oedeemtherapie is een juiste afstemming in therapieën van de verschillende behandelaars van belang. Het tijdig starten met deze behandeling is van belang voor een goed resultaat en geeft de minste klachten.

Lymfdrainage

Lymfoedeem

De huidtherapeut maakt bij de oedeemtherapie gebruik van verschillende behandelmethoden:

  • manuele lymfdrainage
  • behandeling met behulp van de lymfpress, als aanvulling op de manuele lymfdrainage
  • endermologie
  • ambulante compressie door middel van zwachtelen
  • lymftaping, als ondersteuning 
  • oefentherapie, zoals ademhalingsoefeningen en bewegen
  • aanmeten van therapeutisch elastische kousen
  • zelfmanagement (masseren, oefeningen)
  • het geven van adviezen (huidzorg) en leefregels

Huidtherapie Venhoven handelt middels de richtlijn lymfoedeem, initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. klik hier voor meer informatie over de richtlijn. Hier vindt u de richtlijn specifiek voor patiënten.

Manuele lymfdrainage

In de actue behandelfase wordt manuele lymfedrainage in combinatie met ambulante compressie therapie toegepast. Manuele lymfdrainage is een speciale massagetechniek die gericht is op het vergroten van de transportcapaciteit van het lymfvatstelsel. Het lymfvocht wordt naar boven verplaatst, zodat het lymfvocht overgaat van het lymfvatstelsel naar het vaatstelsel om daarna uitgeplast te kunnen worden. Plastabletten helpen niet bij alle vormen van oedeem.

Bij het gebruik van de lymfpress wordt een manchet om een arm of een been gelegd. Deze manchet bestaat uit verschillende kamers waarin van onder naar boven lucht wordt geperst. Deze methode is ter ondersteuning en wordt altijd voorafgegaan door de manuele lymfdrainage.

Het zwachtelen is een belangrijke ondersteuning van de afvoer van vocht zolang er nog geen stabiele situatie is bereikt in de vochthuishouding.

Lymftaping, een ondersteuning bij het zwachtelen

Lymftaping wordt gebruikt als een ondersteuning bij het zwachtelen. De tape heeft een elasticiteit, gelijk aan de huid en wordt in het oedeemgebied aangebracht. Door te bewegen wordt de bovenste huidlaag iets opgetild en gerekt en bevordert hierdoor de vochtafvoer. De tape kan 5 tot 7 dagen blijven zitten, is watervast en hypoallergeen.

Een goede ademhalingstechniek (buikademhaling) heeft een aanzuigende werking op de afvoer van veneus bloed en lymfvocht. Door te bewegen spannen en ontspannen de spieren zich en bevorderen daardoor de lymfafvloed naar boven. Beweging zorgt tevens voor de aanmaak van nieuwe lymfvaatjes.  

Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen kunnen pas aangemeten worden als er na meting geen omvangsvermindering meer plaatsvindt. Gebeurt dit niet, dan zal het oedeem eerst afnemen door de druk van de kous, maar daarna weer toenemen doordat de kous geen tegendruk meer geeft. Er ontstaat een jo-jo effect. De kous zorgt ervoor dat het behandelresultaat behouden blijft. Alleen een correct aangemeten kous is de kroon op de inspanningen van de patiënt en de therapeut.

Na de behandelperiode, waarin het verminderen van het oedeem centraal staat, is het belangrijk dat u zelf de regie over het oedeem krijgt en houdt. Controle blijft nodig. 

Bij veneus oedeem is een paar keer zwachtelen vaak voldoende om een kous aan te kunnen meten.

Lipoedeem in een vroeg stadium onderkennen is belangrijk!

Afhankelijk van het stadium van het lipoedeem kan oedeemtherapie toegepast worden. Door middel van manuele lymfdrainage, het gebruik van de lymfpress en het eventueel zwachtelen van de behandelde ledematen wordt de lymfafvoer bevorderd. Bij een stabiele situatie wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten. Ter ondersteuning van de behandeling krijgt u het advies om onder deskundige leiding te gaan sporten. Het is van belang dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt onderkent. Hierdoor kunnen verergering van het oedeem en complicaties ervan worden voorkomen.

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich daarnaast lymfoedeem.